Wydrąż bułki i zapiecz z pysznym farszem. Prosty sposób na rewelacyjne zapiekanki
Zapiekanki z bułek to po prostu wydrążone niczym łódeczki bułki, które nadziewa się pysznym farszem. Sekretem jest czosnkowe masło, które sprawia, że zapiekanki są chrupiące i aromatyczne. Ich zrobienie zajmie dosłownie chwilę.
Jak zrobić zapiekanki z bułek?
Do zrobienia zapiekanek można wykorzystać dowolne bułki, najlepiej pszenne. Należy je wydrążyć, a środki wypełnić farszem. W naszym przepisie to kiełbasa chorizo, pomidory, ser i bazylia. Ważne jest też masło, które sprawia, że nawet lekko czerstwe pieczywo nabierze idealnej chrupkości. Zamiast masła można wykorzystać także oliwę.
Rada: wydrążone z bułek kawałki możesz przerobić np. na grzanki do zupy, ale można je też wymieszać z pozostałymi składnikami farszu i nadziać bułki.
Przepis: Zapiekanki z bułek
Bułki zapiekane z pysznym farszem.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 712 w każdej porcji
Składniki
- 4 podłużne bułki
- 200 g kiełbasy chorizo
- 1 pomidor
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 150 g tartego żółtego sera
- 2 gałązki świeżej bazylii
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie zapiekanekBułki wydrąż w środku, tworząc łódeczki. Kiełbasę pokrój w plasterki, pomidora kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę, wymieszaj z miękkim masłem i dopraw solą oraz pieprzem. Środki bułek wysmaruj masłem. Kiełbasę, pomidory, bazylię i tarty ser wymieszaj. Napełnij mieszanką bułki.
- Pieczenie bułekZapiekaj bułki w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez ok. 15 minut.
Zapiekanki z bułek należy podawać pd razu, kiedy są gorące. Po wystygnięciu mogą zrobić się twarde i niesmaczne.
Inne pomysły na zapiekanki z bułek
Te zapiekanki to dobra opcja na to, aby wykorzystać resztki produktów i nie marnować jedzenia. Nasza propozycja z chorizo jest tylko jedną z możliwości. Śmiało możesz tu wykorzystać inne produkty, np. resztki wędlin (kiełbasę śląską, parówki, plasterki szynki czy boczku). Do tego typu zapiekanek można też wykorzystać mieszankę końcówek różnych serów. Może to być np. mozzarella, dowolne sery pleśniowe i żółte.
Ciekawą opcją jest także wbicie do każdej „bułkowej łódeczki” jajka. Wówczas nadziej bułkę farszem, ale nie po same brzegi, a na koniec delikatnie wbij całe jajko. Posyp całość solą i pieprzem i zapiekaj, aż jajko się zetnie. Po upieczeniu możesz wszystko posypać posiekanym drobno szczypiorkiem lub inną, ulubioną zielenią. Taka wersja zapiekanki z bułek w zupełności wystarczy za sycące śniadanie na ciepło.